LIVE TEXT | Război în Ucraina. Focul prietenesc rusesc este mai periculos pentru soldații ruși decât forțele ucrainene

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Focul prietenesc rusesc este mai periculos pentru soldații ruși decât forțele ucrainene

Forțele ruse continuă să se lupte cu un moral extrem de scăzut din cauza condițiilor oribile, în ciuda promisiunilor președintelui rus Vladimir Putin și ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, că ascultă în mod activ și iau măsuri pentru a îmbunătăți condițiile.

Primele MLRS franceze pe frontul ucrainean. Foto: Nexta TV via Twitter

UPDATE 06.04 Oficialii ruși continuă eforturile de deportare a civililor ucraineni sub pretextul unor scheme de reabilitare medicală și adopție. Centrul de Rezistență Ucrainean a raportat pe 21 decembrie că oficialii ruși transportă copii ucraineni de la școli-internat în regiuni îndepărtate din Rusia, inclusiv regiunile Leningrad, Volgograd, Novosibirsk și Tyumen, pentru adopție forțată. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, la 21 decembrie, că oficialii ruși transferă cu forța pacienți ucraineni din spitalele psihiatrice din Nova Kakhovka și Oleshky, Regiunea Herson, la Baza de agrement „Geolog” din regiunea ocupată Strilkove, Regiunea Herson.

UPDATE 05.53 Autoritățile de ocupație ruse au continuat să ia măsuri pentru a consolida controlul economic al teritoriilor ocupate și a forța civilii ucraineni să treacă la rublă. Șeful administrației de ocupație a regiunii Zaporijia, Evheni Balițki, a declarat pe 21 decembrie că toate tranzacțiile financiare în regiunea Zaporijia ocupată vor fi efectuate în ruble, după 1 ianuarie 2023 și că locuitorii din regiunea Zaporijia ocupată au până la 31 decembrie 2022 să transforme grivnele în ruble.

UPDATE 05.42 Forțele ruse au continuat să efectueze contraatacuri limitate pentru a recuceri teritoriul pierdut de-a lungul liniei Kreminna-Svatove pe 21 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești în apropiere de Masiutivka, regiunea Harkov (50 km nord-vest de Svatove) și Pidkyuchansk, regiunea Lugansk (8 km), nord-vest de Svatove). Un blogger militar rus a susținut că ocupareaMasiutivkăi este o condiție prealabilă pentru un avans rus către Kupyansk din nord-est. Un blogger militar rus a susținut că forțele ruse au efectuat un asalt în apropiere de Stelmakhivka (16 km nord-vest de Svatove) și Chervonopopivka (6 km nord de Kreminna). Statul Major ucrainean a mai raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Dibrova (5 km sud-vest de Kreminna) și Bilohorivka (12 km sud de Kreminna).

image

Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în zona Kreminna pe 21 decembrie. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a raportat că forțele ucrainene sunt în prezent la câțiva kilometri de a ajunge la Kreminna, dar că densitatea mare a câmpurilor de mine din zonă încetinesc progresele ucrainene. Bloggeri ruși au postat imagini care pretind să arate rezultatele luptei forțelor ruse care au respins un atac ucrainean în vecinătatea Kreminnei. Haidai a raportat că scăderea temperaturilor a produs condiții mai favorabile luptei și că se așteaptă ca operațiunile actuale de contraofensivă ucraineană să aibă succes până la sfârșitul anului, odată cu ritmul intens al luptei.

UPDATE 05.08 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Bakhmutului pe 21 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești lângă Bakhmut și la 33 km nord de Bakhmut, lângă Verkhnokamisnke, Vesele, Yakovlivka și Bakhmutske. Un milblogger rus a susținut că elemente ale Grupului Wagner au condus un asalt la nord-est de Bakhmut lângă Pidhorodne și că luptele aprige continuă la periferia de est a lui Bakhmut. Un comandant ucrainean a raportat că forțele ruse nu controlează zona industrială de la periferia de est a Bakhmutului, zonă care a fost aprig contestată în ultimele săptămâni. Comandantul ucrainean a raportat că supravegherea cu drone a Bakhmutului permite forțelor ucrainene să neutralizeze rapid micile unități rusești care pătrund la periferia orașului. Sursele ucrainene de socializare au susținut că forțele ucrainene au respins complet forțele ruse de la periferia Bakhmutului, deși ISW nu poate verifica în mod independent aceste afirmații. Un blogger militar rus a susținut că forțele ruse care asaltează Bakhmutul nu au făcut progrese semnificative. Sursele ruse au continuat să susțină că forțele ucrainene construiesc fortificații defensive și se pregătesc pentru lupte de stradă în Bakhmut. Un alt blogger rus a susținut că elemente ale Grupului Wagner au condus, de asemenea, un asalt la sud de Bakhmut din direcția Kurdyumivka și că luptele dintre forțele ruse și ucrainene au continuat în Opytne.

image

UPDATE 04.42 Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 21 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești la 37 km sud-vest de Avdiivka, lângă Vodyane, Pisky, Nevelske, Marinka și Novomyhailivka. Un blogger rus a susținut că forțele ruse nu sunt în măsură să efectueze un asalt frontal asupra Avdiivka din cauza lipsei de personal în gruparea rusă din zonă și a prezenței unor fortificații ucrainene serioase în jurul așezării. Bloggeri ruși au susținut că luptele dintre forțele ruse și ucrainene continuă în Marinka și că forțele ruse controlează în prezent 80% din așezare.

Forțele ruse au efectuat un asalt terestru limitat în vestul regiunii Donețk pe 21 decembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins un asalt rusesc în apropiere de Prechistivka, regiunea Donețk (57 km sud-vest de orașul Donețk). Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ruse au continuat focul indirect de rutină de-a lungul liniei de contact în regiunea Donețk și estul Zaporijia.

UPDATE 04.13 Forțele ruse au efectuat atacuri limitate pentru a recâștiga pozițiile pierdute în sudul Oblastului Herson și au continuat să bombardeze așezările din regiunile Herson, Zaporijia și Dnipropetrovsk. Purtătorul de cuvânt al Ucrainei pentru Apărarea Sudică, Nataliya Humenyuk, a declarat la 21 decembrie că forțele ucrainene au respins încercările Rusiei de a stabili controlul asupra insulelor din delta Niprului într-un interval de timp nespecificat și că forțele ruse vor mai încerca probabil și pe viitor să ocupe insulele. Șeful Centrului de presă comun ucrainean al Forțelor de Apărare, Yevheny Yeri, a subliniat pe 21 decembrie că forțele ruse mută forțe în regiunea Herson pentru a sprijini construcția unei a doua și a treia linii de apărare în direcția Regiunii Zaporijia și a orașului Herson și nu dau semne de retragere. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse se pregătesc pentru evacuarea forțată a rezidenților ucraineni din Vasylivka, regiunea Zaporijia și așezările din apropiere din raionul Vasiliv din regiunea Zaporijia din 12 decembrie.

image

UPDATE 03.37 Forțele ucrainene au continuat să vizeze concentrările de forțe rusești și zonele din spate ale Oblastului Herson. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au lovit un grup de forțe rusești și au concentrat 30 de piese de artilerie pe un aerodrom de lângă Kakhovka, regiunea Herson, pe 20 decembrie. Surse ucrainene au amplificat rapoartele locuitorilor despre explozii din cauze nespecificate în apropiere de Velyka Lepetykha din estul Oblast Herson ocupat de ruși, pe 21 decembrie. Imaginile din satelit au arătat forțele ruse din Chaplynka (la 16 km de granița dintre regiunea Herson și Crimeea) încercând să obstrucționeze imaginile prin satelit prin instalarea de acoperiri peste pozițiile defensive deținute. Imagini separate ale Chaplynkăi realizate pe 14 decembrie arată o bază aeriană la Chaplynka aparent abandonată. Statul Major ucrainean a confirmat în continuare că forțele ucrainene au lovit o concentrare de soldați și echipamente ruse.ti și au distrus 8 piese de echipament militar greu în vecinătatea Vasylivka, regiunea Herson, pe 19 decembrie. Forțele ruse depun, probabil, eforturi reînnoite pentru a-și ascunde pozițiile în estul Oblastului Herson.

UPDATE 03.11 Surse ruse continuă să acuze forțele ucrainene că au lovit Enerhodar pentru a alimenta retorica falsă în jurul unei amenințări ucrainene la adresa Centralei Nucleare din Zaporijia (ZNPP). Un proeminent blogger militar rus a susținut pe 21 decembrie că forțele ucrainene au deschis focul asupra Enerhodar și au provocat trei explozii în zona industrială și de-a lungul țărmului. Un alt blogger rus a susținut că forțele ucrainene au lovit Enerhodar folosind artilerie nespecificată furnizată de NATO. Ambasadorul Rusiei la Viena, Mykhailo Ulyanov, a declarat pe 21 decembrie că șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Raphael Grossi, este programată să viziteze Moscova pentru a discuta potențialul de creare a unei zone de siguranță în jurul ZNPP pe 22 decembrie.

UPDATE 02.45 Forțele ruse din Crimeea continuă să construiască fortificații defensive. Centrul Ucrainean pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională a raportat pe 21 decembrie că forțele ruse cer locuitorilor cu proprietăți pe malul mării în Mizhvodne să părăsească incinta pentru a interfera cu eforturile de construcție defensivă. Centrul Ucrainean pentru Comunicații Strategice și Securitate Informațională a menționat în continuare că autoritățile de ocupație au luat măsuri pentru a consolida complexul militar-industrial din Crimeea. Un proeminent blogger rus a susținut că forțele ucrainene își concentrează eforturile de recunoaștere pe căutarea unor găuri în apărarea rusă din Crimeea, în speranța de a distruge moralul forțelor ruse.

UPDATE 02.22 Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, s-a lăudat cu creșterea aderenților Mișcării Naționale a Tinerilor Cadeți ai Armatei Ruse (Yunarmia), la Colegiul Ministerului Rus al Apărării (MOD) pe 21 decembrie. Șoigu a susținut că mișcarea Yunarmia constă în prezent din peste 1,251 milioane de copii și adolescenți. Mișcarea Yunarmia oferă copiilor ruși educație militară și „patriotică” și reprezintă probabil încercările Rusiei de a investi în generarea de forțe pe termen lung, așa cum a raportat anterior ISW. Shoigu a susținut că autoritățile ruse vor deschide 20 de centre regionale și 25 de centre urbane pentru educația militară și patriotică a tinerilor „Avangard” până la sfârșitul anului 2022. Șoigu a susținut că peste 150.000 de liceeni ruși s-au pregătit deja în astfel de centre.

UPDATE 01.50 Probabil că autoritățile ruse mobilizează neoficial migranți pentru războiul din Ucraina. Institutul de presă independent rus SOTA a raportat că autoritățile de la Moscova arestează migranți fără cetățenie rusă în oraș și îi forțează să se înregistreze ca voluntari la birourile militare de înregistrare și înrolare ale Moscovei.SOTA a raportat că autoritățile amenință migranții care refuză să se conformeze problemelor de la locurile de muncă ale migranților.

UPDATE 01.33 Aleksei Navalny a postat pe Twitter pe 21 decembrie că Prigojin a vizitat colonia penală de maximă securitate, IK-6, din Melekhovo la o dată nespecificată și a oferit condamnaților grațiere pentru crimele lor dacă supraviețuiesc 6 luni cu forțele Grupului Wagner. Navalny a declarat că 80-90 de condamnați au acceptat oferta lui Prigojin. Prigojin a răspuns la întrebările cu privire la criticile lui Navalny pe 21 decembrie, declarând că el personal nu vede nimic reprobabil în tacticile sale de recrutare și că „nimeni nu poate priva o persoană de dreptul de a-și apăra Patria Mamă”.

Deținuți ruși agajați în gruparea Wagner.

Deținuți ruși agajați în gruparea Wagner.

UPDATE 01.10 Forțele ruse continuă să se lupte cu un moral extrem de scăzut din cauza condițiilor oribile, în ciuda promisiunilor președintelui rus Vladimir Putin și ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, că ascultă în mod activ și iau măsuri pentru a îmbunătăți condițiile. Un agregator de informații cu sursă deschisă a amplificat un raport al unui voluntar rus, concluzionand că forțele ruse sunt complet nepregătite pentru o contraofensivă ucraineană de iarnă. Direcția de Informații Militare Ucrainene (GUR) a publicat un apel telefonic interceptat în care un soldat rus îi spune mamei sale că focul prietenesc rusesc este mai periculos pentru soldații ruși decât forțele ucrainene. O sursă rusă a raportat pe 19 decembrie că un soldat mobilizat din Bratsk, Regiunea Irkutsk a sunat-o pe sora lui implorând-o să-l scoată de pe front, în ciuda faptului că a decis inițial să nu reziste mobilizării. Soldatul a descris în mod explicit decesele colegilor soldați, pierderile grele, lipsa hranei și starea emoțională în general slabă a soldaților dislocați. Un organ de știri rus independent a declarat pe 20 decembrie că întreaga Brigădă de Recunoaștere a 127-a rusă (unitatea militară 67606) a refuzat să participe la războiul din Ucraina din cauza pierderilor grele. O altă sursă rusă a susținut pe 20 decembrie că soldații ruși din Rusia continuă să se confrunte cu condiții proaste. Autoritățile ruse au forțat recruții dintr-o unitate de lângă Bryansk, Rusia, să locuiască în case abandonate neîncălzite și să se mute în tranșee pentru a face loc soldaților mobilizați.

UPDATE 00.55 Oficialii ruși au intensificat represiunile forțelor de ordine pentru a descuraja activitățile partizane în teritoriile ocupate pe 21 decembrie. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat pe 21 decembrie că Duma Rusă a adoptat o lege care prevede închisoarea pe viață pentru facilitarea activităților subversive. Legea identifică facilitarea activităților subversive ca fiind o activitate legată de incitarea, recrutarea sau implicarea unei persoane în efectuarea de sabotaj, înarmarea sau instruirea altora în acest scop, precum și finanțarea sabotajului. Centrul de Rezistență Ucrainean a subliniat că oficialii ruși consideră orice rezistență la ocupație „sabotaj” și că Duma a adoptat această lege în mod special pentru a pedepsi rezidenții acuzați că îi ajută pe sabotorii din teritoriile ocupate.

UPDATE 00.25 Forțele ruse și oficialii de ocupație continuă să sechestreze și să redirecționeze infrastructura civilă pentru a sprijini forțele ruse. Statul Major ucrainean a raportat pe 21 decembrie că forțele ruse au transformat un spital civil din Novotroitsky, regiunea Herson, într-un spital militar și au externat forțat civilii ucraineni bolnavi pentru a trata militarii ruși răniți. Șeful regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat la 21 decembrie că oficialii ruși de ocupație au transformat și un spital civil din orașul Lugansk într-un spital militar pentru a trata militarii ruși răniți și militarii companiilor militare private (PMC) ruse.[ Haidai a mai declarat că trupele PMC Wagner sunt tratate într-o maternitate din Pervomaiske, regiunea Lugansk. Centrul de rezistență ucrainean a raportat pe 20 decembrie că oficialii ruși de ocupație au confiscat patru spitale din regiunea Donețk pentru a trata militari ruși răniți și că majoritatea personalului spitalului sunt cetățeni ruși care refuză să trateze civilii ucraineni. Centrul de Rezistență ucrainean a raportat, de asemenea, pe 20 decembrie, că forțele ruse au confiscat o morgă civilă din Horlivka, regiunea Donețk, pentru a deține militarii ruși decedați.[96]

UPDATE 00.14 Kremlinul și-a intensificat operațiunea de dezinformare acuzând că extinderea NATO reprezintă o amenințare militară pentru Rusia. Shoigu a declarat că expansiunea militară a NATO în apropierea granițelor ruse, inclusiv aspirațiile Finlandei și Suediei de aderare la NATO, necesită un răspuns rusesc „adecvat” pentru a stabili un grup de forțe rusești în nord-vestul Rusiei. Înalți oficiali de la Kremlin au spus că aderarea statelor nordice la NATO nu va amenința Rusia în primăvara anului 2022. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că aderarea Finlandei și Suediei la NATO nu va reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia în aprilie 2022, iar ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Finlanda și Suedia aderarea la NATO nu ar face „o mare diferență” în mai 2022.

ȘTIRE INIȚIALĂ. Șoigu a prezentat public o serie de propuneri de modificări ale politicii de apărare a Rusiei pentru a crește semnificativ dimensiunea armatei ruse. Şoigu a propus ca Rusia să reînfiinţeze districtele militare Moscova şi Leningrad, să formeze un nou corp de armată şi să formeze 17 noi divizii de manevră. Șoigu a sugerat ca Rusia să formeze un nou corp de armată în Karelia, două noi divizii de asalt aeropurtate, trei noi divizii de infanterie motorizate în regiunile Herson și Zaporijia ocupate și să extindă cele șapte brigăzi existente ale Flotei de Nord și din districtele militare de Vest, Central și de Est în șapte noi divizii de puști motorizate (o dublare a forței de luptă) în timp ce extind cinci brigăzi de infanterie navală existente, transformându-le în cinci divizii de infanterie navală. Șoigu a mai propus ca Rusia să formeze cinci divizii de artilerie pentru a sprijini districtele militare. El a propus creșterea puterii Forțelor Armate Ruse la 1,5 milioane de militari, inclusiv 695.000 de militari contractuali (Shoigu a spus în primăvara anului 2021 că 380.000 de ruși erau militari contractuali), crescând treptat vârsta de recrutare pentru serviciul militar de la 18 la 21 de ani și ridicând limita de vârstă pentru conscriși de la 27 la 30 de ani. Shoigu nu a specificat un calendar pentru aceste măsuri. Nu este prima dată când Ministerul Apărării Rusiei și-a semnalat intenția de a inversa reformele Serdyukov din 2008, care au desființat în mare parte diviziile forțelor terestre ruse în favoarea brigăzilor independente. Ministerul Rusiei a inversat în mod constant reformele Serdyukov prin restabilirea diviziilor de manevră în districtele militare rusești începând cu 2013.

Este foarte puțin probabil ca Kremlinul să formeze o forță convențională atât de mare. Formarea diviziilor este costisitoare și necesită timp. Armata rusă a avut nevoie de peste un an pentru a reforma Divizia 150 de infanterie motorizată (Armata a 8-a Arme Întrunite) între 2016 și 2017, de exemplu. Rusia nu a reușit să își doteze pe deplin brigăzile și regimentele existente înainte de invazia pe scară largă și nu a construit pe deplin o nouă divizie pe care a anunțat că o formează în 2020 înainte de începerea invaziei din 2022 a Ucrainei. Economia Rusiei este în recesiune, iar resursele sale pentru a genera divizii au scăzut semnificativ de la invazia pe scară largă a Ucrainei. Capacitatea netă de antrenament a Rusiei a scăzut probabil din 24 februarie, în parte pentru că Kremlinul a desfășurat elemente de antrenament pentru a participa la luptă în Ucraina, iar aceste elemente de antrenament ar fi avut pierderi. Se pare că Rusia folosește militarii din Belarus pentru a antrena forțele mobilizate și, eventual, a contracta soldați și recruți, indicând limitările lpersonalului de antrenament rus. Corpul de ofițeri al Rusiei a fost eviscerat de victime în acest război.

Propunerile lui Shoigu ar putea fi o uvertură pentru a linişti comunitatea bloggerilor care au acuzat Kremlinul că nu conduce războiul în mod serios sau că nu a luat măsurile necesare pentru a câştiga războiul. De asemenea, stabilește condiții de informare pentru ca Kremlinul să poată desfășura viitoare valuri de mobilizare și/sau crește semnificativ puterea militară a Rusiei pe termen lung.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

4 Așa o fi?

5 Schimbare de tactică? / Rușii au atacat aseară Ucraina cu drone necunoscute, mai greu de interceptat